Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een flinke stap. Het zou ingewikkeld zijn en er zitten risico’s aan. In alle eerlijkheid: je kunt (een deel van) je inleg verliezen, maar hier staat wel de kans op een mooi rendement tegenover. Shelly en Sol leggen je in de video hieronder uit hoe beleggen voor beginners werkt en verder op deze pagina gaan we hier dieper op in. Misschien is beginnen met beleggen wel minder spannend dan jij denkt.

Wist je dat 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens al beleggen?

Waarom beginnen met beleggen?

Iets extra’s opbouwen voor je pensioen, de studie van je kind, je droomhuis… De overheid trekt zich steeds verder terug en dat betekent dat je op financieel vlak vaker je eigen boontjes moet doppen. Als je op tijd begint en genoeg tijd neemt, dan kun je met beleggen een bedrag opbouwen voor dit soort dingen. Wel is het slim om pas met beleggen aan de slag te gaan als je jouw spaarbuffer op orde hebt, zodat je onverwachte uitgaven kunt opvangen.

Lees meer over sparen of beleggen

Illustratie beleggen pijl omhoog

Webinar: Bereik meer met je geld

Wil je eerder kunnen stoppen met werken, je hypotheek aflossen of je (studerende) kinderen financieel ondersteunen? Dan heb je straks geld nodig. Misschien denk je ‘dat komt later wel’, maar als je een mooi bedrag wilt opbouwen, dan is het nu tijd voor actie! Bekijk één van de gratis webinars ‘Bereik meer met je geld’ en ontdek in 1 uur hoe je een groot bedrag kunt opbouwen.

Schrijf je in voor het webinar

Hoe werkt beleggen?

Als je een aandeel koopt dan koop je een deelneming in een bedrijf. Gaat het goed met dat bedrijf, dan stijgt vaak de waarde van je aandeel. Gaat het minder, dan daalt doorgaans de waarde. Verder hangt de koers onder andere af van vraag en aanbod. Je kunt er voor kiezen om aandelen van één bedrijf te kopen, maar wat beleggers vaak doen is hun geld spreiden over aandelen van meerdere bedrijven. Dat gaat het makkelijkst via beleggingsfondsen: in zo’n fonds zitten verschillende aandelen en/of obligaties, vaak verspreid over verschillende regio’s in de wereld. Het voordeel hiervan is dat als het wat minder gaat met het ene aandeel, dit rechtgetrokken kan worden door een ander aandeel in het fonds. Zo spreid je dus je risico’s en kansen.

Obligatie

Een obligatie is een stukje lening aan een bedrijf of overheid, waarover je meestal rente ontvangt. Obligaties hebben doorgaans een lager risico dan aandelen, het verwachte rendement is meestal ook lager.

Taoufik en Shelly

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen op de beurs is een mogelijkheid. Hiervoor is enige kennis wel belangrijk, want je moet zelf je aandelen kiezen en kopen. Zelf de markt scherp in de gaten houden dus! Een andere mogelijkheid is laten beleggen. Bij ons heet dit Rabo Beheerd Beleggen. Hierbij stort je geld op je beleggersrekening dat door onze specialisten wordt belegd in goed gespreide fondsen. Je hebt er dan geen omkijken naar! Wel vragen wij je om één keer per jaar je beleggingen te actualiseren, zodat we samen kunnen kijken of je nog op koers ligt en of we nog volgens jouw wensen beleggen.

Goed om te weten

Als je gaat beleggen zijn er risico’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Ontdek de 4 verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen Een eerlijk verhaal over de risico's van beleggen

Veel gekozen beleggingsproducten

Beheerd Beleggen Basis

Wij beleggen voor jou

Een mix van aandelen en obligaties met een wereldwijde spreiding Starten kan met ieder bedrag Je beleggingen volgen de beurzen
Lees meer

Beheerd Beleggen Actief

Wij beleggen voor jou en sturen bij

Een mix van aandelen en obligaties met een wereldwijde spreiding Starten vanaf € 20.000 Je beleggingen volgen de beurzen en wij spelen in op trends en kansen in de markt
Lees meer

Rabo Zelf Beleggen

Jij bepaalt zelf waarin je belegt, zonder advies.

Kies zelf uit een breed assortiment, ook duurzame producten Starten kan met ieder bedrag Kosten en rendement afhankelijk van je keuzes
Lees meer

Rabo ToekomstBeleggen

Bouw vermogen op voor je pensioen met belastingvoordeel

Een mix van aandelen en obligaties met een wereldwijde spreiding Starten kan met ieder bedrag Je beleggingen volgen de beurzen Je geld staat vast
Lees meer

Keuzestress?

Ontdek welke beleggingsvorm bij jou past Bekijk alle beleggingsvormen