Beleggen voor beginners

Beginnen met beleggen

Als u geld over heeft, kunt u daar verschillende dingen mee doen. U kunt het bijvoorbeeld uitgeven aan een auto of vakantie. Of u zet het weg op een spaarrekening. Omdat de rente nu laag is, levert uw spaargeld misschien minder op dan u zou willen. Veel mensen beginnen daarom met beleggen, want beleggen kan op langere termijn meer rendement opleveren dan sparen alleen.

Misschien wilt u ook beginnen met beleggen, maar vindt u het nog spannend. Hoe gaat het in zijn werk en hoe begint u? Wij helpen u graag om dit op een verstandige manier te doen.

In vijf stappen beginnen met beleggen

1. Ontdek of beleggen iets voor u is

2. Bepaal uw beleggingsdoel en beleggingstermijn

3. Kies uw verwacht rendement en het risico dat u daarbij wilt lopen

4. Bekijk welke beleggingsvorm het beste bij u past

5. Vraag (online) aan

petra aarts

1. Ontdek of beleggen iets voor u is

De vraag of beleggen bij u past en in welke vorm, is heel persoonlijk. Net als de afweging tussen rendement en het risico dat u wilt nemen. Beleggen kan iets voor u zijn als:

  • u niet onrustig wordt bij schommelende beurskoersen
  • u ervan uitgaat dat beleggen op lange termijn meer kan opleveren dan sparen
  • u naast uw beleggingen voldoende geld overhoudt om financieel rond te kunnen komen

Wij helpen u graag om te kijken of beleggen bij u past.

Test of beleggen iets voor u is

Check of uw financiële situatie geschikt is om te beleggen

2. Bepaal uw beleggingsdoel en beleggingstermijn

Vrijwel iedereen belegt voor een bepaald doel. Meestal bewust, maar soms ook onbewust. U kunt hierbij denken aan bepaalde aankopen of uitgaven in de toekomst, zoals een wereldreis. Vanuit een beleggingsdoel stelt u uw uitgangspunten bij beleggen op. U bepaalt voor uzelf:

  • wat uw doelbedrag is
  • wanneer u uw doel wilt bereiken
  • hoeveel risico u wilt lopen

U wilt bijvoorbeeld beleggen voor de studie van uw kind en u heeft het geld over 15 jaar nodig. U heeft dan een beleggingshorizon van 15 jaar. Op basis van uw beleggingshorizon kunt u zelf bepalen hoeveel risico u bereid bent te lopen. Daar kiest u vervolgens een passend risicoprofiel bij. U ziet dan ook wat uw verwachte rendement wordt. Misschien wilt u in de toekomst wat meer risico nemen, of juist wat minder. U kunt uw uitgangspunten altijd aanpassen via Rabo Internetbankieren Beleggen en de Rabo Bankieren App.

Beginnen met beleggen

Goed om te weten

We zijn transparant over kosten en rendementen.

  • De grafieken geven informatie over het verwachte rendement van beleggen in een goede markt, verwachte markt en zeer slechte markt. Hierbij wordt rekening gehouden met indicatieve dienstverleningskosten van 0,6%. Deze kosten kunnen, afhankelijk van uw beleggingsvorm en invulling van uw portefeuille, hoger of lager zijn.
  • We gaan er in de grafieken van uit dat u tijdens de looptijd uw risico afbouwt tot aan de einddatum. Door de afbouw van het risico houden we ook rekening met een langzaamaan dalend verwacht rendement.

3. Kies uw verwacht rendement en het risico dat u daarbij wilt lopen

Voordat u begint met beleggen, is het belangrijk dat u inzicht heeft in uw financiële situatie. Ook is de verhouding tussen risico en verwacht rendement van belang. Wilt u niet teveel risico lopen, dan kunt u beginnen met beleggen met een defensief risicoprofiel. Als u liever kans maakt op een hoger rendement en bereid bent om meer risico te nemen, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een offensief risicoprofiel.

Lees meer over rendement en risico

4. Bekijk welke beleggingsvorm het beste bij u past

U kunt bij ons op verschillende manieren beleggen. Bijvoorbeeld door uw geld te laten beleggen door ervaren experts. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beheren uw portefeuille. Maar u kunt bij ons ook zelf beleggen. U heeft dan de vrijheid om zelf uw beleggingsbeslissingen te nemen.

Rabo Beleggerstest

Weet u niet welke manier van beleggen bij u past? Doe dan de Rabo Beleggerstest: stap voor stap naar de beleggingsvorm die bij u past. U kunt bovendien eenvoudig de verschillende beleggingsvormen met elkaar vergelijken.

Welke beleggingsvorm past bij u?

5. Vraag (online) aan

Hieronder vindt u onze beleggingsvormen. U kunt kiezen tussen laten beleggen, zelf beleggen en beleggen met advies.

Tussentijds stoppen is mogelijk

Hoewel we adviseren om voor uw beleggingen een minimale periode van zeven jaar aan te houden, heeft u de mogelijkheid om op ieder moment te stoppen.

Wat kost beleggen bij de Rabobank?

Bij de Rabobank zijn we transparant over kosten. In bijgaande brochure zijn onze beleggingstarieven opgenomen.

Brochure Tarieven Beleggen bij de Rabobank

Advies over beleggen

Twijfelt u nog of wilt u uw situatie met ons bespreken? Vraag dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan. Wij helpen u graag.

Contact

Rabobank