Bereik meer met beleggen

Als je genoeg spaargeld hebt, voorkom je dat je geld tekort komt of moet lenen. Je weet precies hoeveel je hebt en je krijgt je geld altijd terug. Dat voelt goed. Maar sparen is niet altijd de goede of de enige oplossing als je je toekomstwensen wilt waarmaken. Je kunt meer bereiken met beleggen. Shelly Sterk en Sol Wortelboer leggen uit hoe het werkt in deze nieuwe Reken Maar aflevering.

Reken Maar! Aflevering 6: Hoe werkt beleggen?

Bouw jij al aan je financiële toekomst?

Wil je later je hypotheek aflossen, toegenomen zorgkosten kunnen betalen, eerder stoppen met werken, je studerende kinderen ondersteunen en een redelijk inkomen hebben tijdens je pensioen? Dan heb je een behoorlijke som geld nodig. Zou je de benodigde bedragen opbouwen met alleen sparen, dan moet je erg grote bedragen apart zetten. Helaas is dat voor de meeste mensen niet haalbaar. Maar een groot bedrag opbouwen is wel mogelijk als je op tijd begint, genoeg tijd neemt en voldoende rendement behaalt.

Met sparen alleen lukt het vaak niet

Je geld wordt minder waard door de inflatie. Je betaalt ook nog eens belasting als je meer dan € 30.000 hebt. Daarnaast is de spaarrente al een tijd erg laag. Te laag om de inflatie en de belasting goed te maken. Als je je geld op je spaarrekening laat staan, hou je eigenlijk steeds minder over.

Toch is het goed om na te denken over een spaarbuffer die je snel kunt aanspreken. Sparen is een goede manier om met weinig risico een reservepotje op te bouwen, bijvoorbeeld voor als je wasmachine of auto het begeeft. Overweeg daarom een combinatie van sparen en beleggen.

Wat is inflatie?
Prijsstijging brood 1970-2016.

Door een stijging van de prijzen wordt je geld minder waard. Een simpel voorbeeld. In 1970 waren de prijzen een stuk lager dan nu. Een brood kostte toen omgerekend € 0,36. In 2016 betaalde je € 1,17. Tussen 1970 en 2016 is de prijs met 225% gestegen. Je moet dus later meer geld hebben om hetzelfde te kunnen kopen of doen.

Hoe bouw je een groot bedrag op?

Geld kan niet alleen groeien door inleg, maar vooral ook door de combinatie van rendement en looptijd. Rendement en looptijd hebben enorm veel invloed op het opbouwen van een groot bedrag. Met vijf procent rendement over 30 jaar verviervoudigt je startbedrag. Dat komt door het effect van rendement op rendement. We leggen dat uit in de volgende video.

Bereken wat beleggen kan opleveren

De historie laat zien dat op lange termijn beleggen een logische keuze kan zijn voor het opbouwen van een groot bedrag. Je hebt dan namelijk meer kans op een hoger rendement dan met sparen alleen. Bereken hieronder hoeveel jij met beleggen opzij moet zetten om jouw gewenste bedrag op te bouwen.

Een eerlijk verhaal over risico’s van beleggen

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Daar schrik je van? Natuurlijk! Het zit in onze aard dat we risico’s willen vermijden. Helemaal als het om ons eigen geld gaat. Om een goed beeld van beleggen te geven, moet je een aantal dingen weten. We geven enkele feiten en voorbeelden. Mocht je ondanks deze feiten en voorbeelden een slecht gevoel krijgen bij beleggen, dan moet je het niet gaan doen.

Opbouw vermogen met beleggen en sparen.

Je ziet in de grafiek twee scenario’s. In het eerste scenario (blauwe lijn) is het geld tien jaar geleden op een spaarrekening gezet. In het tweede scenario is het geld tien jaar geleden belegd (oranje lijn). Wat was er met het geld gebeurd als je het tien jaar had laten staan en geen opnames had gedaan? In 2008 was er een grote beurscrash, de kredietcrisis. De financiële markten stortten in. Veel mensen die hun geld hadden belegd zagen de waarde van hun beleggingen dalen. In het voorbeeld zie je dat het startbedrag in die periode minder waard is geworden. In de jaren daarna herstelden de beurzen en op de lange termijn werden de beleggingen weer meer waard. Eind 2016 was de inleg van € 10.000 ongeveer € 16.000 waard. Met sparen was de inleg naar €11.600 gegroeid.

Hoe is dit berekend?

Voor het berekenen van het rendement van beleggen is er gekozen voor een wereldwijd gespreide portefeuille met een neutraal beleggingsprofiel met een mix van 50% aandelen en 50% obligaties. De aandelen zijn berekend volgens de Morgan Stanley All Country World index (MSCI ACWI Euro NR). Voor obligaties is de Barclays Euro Aggr. 500 MM index gehanteerd. Voor de berekening van de rendementen is uitgegaan van 0,6% voor de gemiddelde kosten. De kosten zijn verrekend in de getoonde performances. De lopende fondskosten zijn niet meegenomen. Als we die kosten hadden meegenomen was het rendement lager geweest. Het rendement van de spaarrekening is gebaseerd op de rentepercentages van Rabo InternetSparen.

Sparen of beleggen

  2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Sparen 2,6% 2,8% 2,2% 1,6% 2,3% 2,1% 1,5% 1,1% 0,8% 0,4%
Beleggen
(Neutraal
beleggingsprofiel)
0,4% -19,7% 17,8% 10,4% -1,1% 12% 8,8% 14,0% 4,3% 6,5%

Verminder je risico met een lange looptijd

Beurskoersen gaan omhoog en omlaag. Vooral de crashes maken grote indruk. Voorbeelden hiervan zijn de internetzeepbel van 2001 en de kredietcrisis van 2008. De meeste mensen laten hun geld daarom liever op een spaarrekening staan. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar de historie laat zien dat beleggen op de lange termijn vaak een beter rendement geeft dan sparen. Met langere looptijden bedoelen wij tien jaar of langer.

Het is belangrijk om je angst opzij te zetten als je belegde geld een periode minder waard is. Zelfs in goede beleggingsjaren zijn er momenten waarop je met veel verlies kunt uitstappen. Beleg daarom alleen met geld dat je lang kunt missen. Zo voorkom je dat je bij onverwachte gebeurtenissen in je leven het niet tussendoor hoeft op te nemen. Als het echt nodig is, kun je natuurlijk wel (een deel van) je geld opnemen. Er bestaat dan een risico dat dit op een ongunstig moment is waardoor je verlies kunt lijden.

Beleg je geld verstandig

1. Begin vroeg.

Profiteer maximaal van het effect van rendement op rendement. Met een langere looptijd haal je het maximale rendement uit je geld.

2. Neem de tijd.

Het risico op verlies neemt af naarmate je langer belegt. Als het niet nodig is, doe dan geen tussentijdse opnames en reageer niet op schommelingen.

3. Stem het risico af.

Bekijk goed welke looptijd en welk rendement je nodig hebt om jouw benodigde bedrag te halen. Heb je minder tijd om dat bedrag te halen, neem dan ook iets minder risico. Heb je meer tijd, dan kun je meer risico nemen.

4. Beleg alleen met het geld dat je lang kunt missen.

Zorg ervoor dat je financiële buffer op orde is en blijft als je belegt. Geld dat je nodig hebt voor geplande of onvoorziene uitgaven laat je op je spaarrekening staan.

5. Besteed je beleggingen uit als je weinig tijd en kennis hebt.

Beleggen vraagt namelijk discipline, kennis en tijd. Heb je dit niet of wil je het jezelf makkelijk maken, besteed het dan uit.

Veelgestelde vragen over beleggen

Hoe zit het met rendement, kosten en de risico's van beleggen? Wij leggen het graag aan je uit in onderstaande video. Of lees het in PDF veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen (PDF)
Bereik meer met je geld

Veel gekozen beleggingsproducten

Beheerd Beleggen Basis

eenvoudig en lage kosten je beleggingen volgen de ontwikkeling van de beurzen starten kan met ieder bedrag wereldwijde spreiding in goedkope indexfondsen
Lees meer

Beheerd Beleggen Actief

extra aandacht voor je beleggingen je beleggingen volgen de beurzen en spelen in op trends en kansen in de markt starten vanaf €10.000 wereldwijde spreiding in indexfondsen én beleggingsfondsen
Lees meer

Zelf Beleggen

je belegt zelfstandig en zonder advies breed assortiment, ook duurzame producten starten kan met ieder bedrag Service Centrum Beleggen voor hulp en praktische vragen
Lees meer