Subsidie Circulaire Ketenprojecten

Het kabinet wil dat Nederland uiterlijk in 2050 een volledig circulaire economie heeft. Daarbij heeft het kabinet de ambitie om in 2030 als (tussen)doel een economie met 50% minder gebruik van primaire grondstoffen, zoals mineralen, fossiele grondstoffen en metalen.

Wil je samen met andere MKB-ondernemers aan de slag met circulair ondernemen? En wil je daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? De subsidie Circulaire ketenprojecten kan daarbij ondersteunen.

De subsidie Circulaire ketenprojecten is bedoeld voor ondernemers die binnen hun keten samenwerken aan een circulaire oplossing, oftewel een oplossing die zorgt voor grondstoffenbesparing en reductie van CO2-uitstoot.

De Subsidie Circulaire ketenprojecten in het kort

Voor het ontwerpen, produceren of organiseren van een circulair product, proces of dienst Samenwerking tussen minimaal 3 en maximaal 6 partijen in een product- of materiaalketen Voor ‘uitzoekwerk’ Maximaal € 20.000 subsidie per partner in de keten

Circulaire ketenprojecten: Voor wie?

Voor MKB-ondernemers die samen met andere ondernemers een circulair product of dienst willen ontwikkelen. Er moet worden samengewerkt met minimaal 3 en maximaal 6 MKB ondernemers in een keten. Er mag maximaal 1 grootbedrijf meedoen.

Circulaire ketenprojecten: Waarvoor krijg je subsidie?

De regeling is bedoeld voor ondernemers die in hun keten circulair willen ondernemen. Je werkt daarbij samen om een product of dienst circulair te ontwerpen. Of je zet samen met andere MKB-ondernemers een circulair proces of businessmodel op.

Het project heeft als doel het ontwikkelen van marktgerichte en/of toepasbare producten, diensten, processen of businessmodellen die leiden tot grondstoffenbesparing en reductie van CO2-uitstoot.

Circulaire ketenprojecten: Hoeveel subsidie kun je krijgen?

De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000 per ondernemer.

Circulaire ketenprojecten: De voorwaarden

Het samenwerkingsproject is gericht op het ontwikkelen van marktgerichte en/of toepasbare producten, diensten, processen of businessmodellen die leiden tot grondstoffenbesparing en reductie van CO2-uitstoot Na afloop van het project moeten minstens 3 deelnemende MKB-ondernemers in de keten blijven samenwerken; Het gaat om initiatieven die zo hoog mogelijk staan op de R-ladder van circulaire strategieën. Projecten die overwegend gericht zijn op ‘downcycling’ worden uitgesloten; Het is verplicht een procesbegeleider aan te stellen die aantoonbare kennis en ervaring heeft op het gebied van circulaire economie; De looptijd van het project is maximaal 2 jaar.

Circulaire ketenprojecten: Aanvragen

Check de site van RVO voor meer informatie en het indienen van een aanvraag. Er is ook een modelprojectplan terug te vinden.

Aan de slag met circulair ondernemen

Aan de slag gaan met circulair ondernemen kan op veel manieren. Op lokaal en regionaal niveau bieden we verschillende mogelijkheden die kunnen leiden tot nieuwe business en samenwerking. Benieuwd wat we voor jouw circulaire ambities kunnen betekenen? Neem contact op met je accountmanager of de Circulair Ondernemen Desk.

Even sparren
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer