
3 manieren om je werkkapitaal op peil te houden
Omzet en winst kunnen je veel vertellen over de financiële conditie van je bedrijf, maar het is ook belangrijk om te kijken naar je werkkapitaal. Met dit kapitaal investeer je, betaal je jouw medewerkers uit en kun je doorgaan met je dagelijkse bedrijfsvoering. Erg belangrijk dus. Maar wat is werkkapitaal nou precies en hoe kun je het op peil houden? Wij geven je drie tips.
Wat is werkkapitaal?
Je werkkapitaal bestaat uit je voorraad, debiteuren en liquide middelen. Het geeft een indicatie van de middelen die een bedrijf ter beschikking heeft om de kosten te betalen voordat de inkomsten zijn ontvangen. Je werkkapitaal bereken je door middel van de volgende formule: Kortlopende activa - Kortlopende passiva.
3 tips om je werkkapitaal op peil te houden
Om je werkkapitaal op peil te houden of zelfs te verbeteren kijk je naar 3 belangrijke aspecten:
1. Het optimaliseren van je debiteurenbeheer
Als ondernemer weet je dat niet alle klanten even snel betalen. Door een efficiënt debiteurenbeheer te hanteren, verminder je het risico op onbetaalde facturen terwijl je de cashflow verbetert en de groei van je bedrijf ondersteunt.
Een belangrijke stap is om de kredietwaardigheid van je nieuwe klanten goed te controleren. Zo weet je zeker dat zij in staat zijn om je op tijd te betalen. Verder is het ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken met klanten over betalingen en dit duidelijk te communiceren. Stel hiervoor een duidelijk betalingsbeleid op. Hierbij is het belangrijk om betalingen nauwkeurig op te volgen en op tijd actie te ondernemen als er problemen zijn.
Duurt het toch te lang voordat jouw debiteuren de facturen betalen? Dan kun je er voor kiezen om deze voor te financieren door middel van Factuur Financiering.
2. Het optimaliseren van je crediteurenbeheer
Crediteurenbeheer speelt een belangrijke rol in het optimaliseren van je werkkapitaal. Door dit goed te doen kun je kostenbesparingen realiseren en je cashflow verbeteren.
Net zoals je graag wilt dat jou debiteuren je snel betalen, willen crediteuren dit ook. Daarom kan het handig zijn om je facturen vroegtijdig te betalen. Crediteuren bieden soms kortingen en voordelen om dit aan te sporen. Wat betekent dat je kosten kunt besparen, en je cashflow kunt verbeteren. Is dat niet mogelijk? Dan zou je met je crediteuren kunnen onderhandelen over betalingstermijnen. Door een langere betalingstermijn af te spreken, krijg je meer tijd om je cashflow te beheren en kun je jouw werkkapitaal optimaliseren.
3. Het optimaliseren van je voorraadbeheer
Een gebalanceerde voorraad is ook essentieel voor het op peil houden van je werkkapitaal. Zo zorg je dat er voldoende voorraad om aan de vraag te voldoen, maar dat er ook niet teveel voorraad wordt aangehouden.
Hierbij is het belangrijk om de vraag van de klanten te begrijpen. Analyseer de historische verkoopgegevens en trends, klantenvoorkeuren en feedback. Als je vraagpatronen herkent, kun je jouw voorraadniveaus hierop aanpassen. Een ander onderdeel dat belangrijk is, is het minimaliseren van de doorlooptijd van de voorraad. Dit kun je doen door gebruik te maken van efficiënte inkoopprocessen. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet te veel voorraad in het magazijn hebt, waardoor de kosten afnemen en er meer werkkapitaal beschikbaar is. Er zijn verschillende tools op de markt die je helpen je voorraadbeheer te digitaliseren en de automatiseren.
Wat te doen bij een tekort aan werkkapitaal?
Bij een tekort aan werkkapitaal, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om alsnog je dagelijkse bedrijfsvoering uit te kunnen voeren. Hierbij kun je denken aan:
Probeer snel je voorraad te verkopen
Om snel van je voorraad af te komen is het belangrijk om je klanten te stimuleren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tijdelijke korting te geven. Je zou ook kunnen overwegen om bundeldeals aan te bieden. Een andere methode is het voeren van promotiecampagne waarin je bepaalde producten meer onder de aandacht brengt. Verder zou je ook kunnen overwegen om samen te werken met andere bedrijven. Vind een partner die jouw producten zou willen verkopen of werk samen met een groothandel.
Kijk nog een keer naar je activa
Het kan ook handig zijn om nog eens te kijken naar al je activa. Het kan zijn dat je materiaal of machines hebt liggen waar geen gebruik van wordt gemaakt. In dat geval zou je deze kunnen verkopen om meer werkkapitaal vrij te maken.
Laat je facturen voorfinancieren
Om snel werkkapitaal te ontvangen, kun je ook overwegen om facturen voor te laten financieren met Factuur Financiering. Dit biedt je de mogelijkheid om snel werkkapitaal te verkrijgen. De facturen worden voorgefinancierd en niet overgekocht. Het debiteurenbeheer blijft dus jouw eigen verantwoordelijkheid. Dit geeft je de mogelijkheid om snel te kunnen schakelen.
Ontdek hoe Factuur Financiering werkt
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.