Vrouw checkt iets op haar tablet in haar kledingzaak

Eenmanszaak oprichten in 2024: dit moet je weten

De meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak als rechtsvorm. Wil jij ook voor jezelf beginnen en wil je meer weten over de eenmanszaak? In dit artikel beantwoorden wij de belangrijkste vragen.

Rabobank

Wat is een eenmanszaak?

De eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij één persoon de eigenaar is. Als eigenaar ben je in dit geval volledig verantwoordelijk voor je onderneming. Ook ben je privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. De eenmanszaak is dus geen rechtspersoon.

Je kunt als eenmanszaak óók personeel aannemen. Daarvoor hoef je je rechtsvorm dus niet te wijzigen.

Voordelen van een eenmanszaak

Een eenmansbedrijf 2 belangrijke voordelen:

  Een eenmanszaak is snel en eenvoudig op te richten. Je hebt in veel gevallen recht op belastingvoordeel. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Nadeel van een eenmanszaak

Een nadeel van deze rechtsvorm is dat je met jouw privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden die je maakt met het bedrijf. Dat betekent dat een faillissement óók financiële gevolgen heeft voor jou privé. Verderop lees je meer over de aansprakelijkheid.

Hoe kan ik een eenmanszaak oprichten?

Vóórdat je kunt starten met je eenmanszaak moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Kan in een eenmanszaak maar één persoon werken?

Nee, dat hoeft niet. Het woord eenmanszaak is in die zin een beetje misleidend: als eigenaar van een eenmansbedrijf mag je namelijk best personeel in dienst nemen.

Besef dat je als werkgever ook aan een aantal verplichtingen moet voldoen:

  Je moet loonheffingen betalen over het salaris van je werknemers. Je moet alle gegevens bijhouden voor de personeelsadministratie – en dat heeft ook consequenties voor jouw eigen administratie.

Dit hoeft natuurlijk geen problemen op te leveren, maar denk er wel goed over na. Is het echt logisch om iemand in dienst te nemen? Of kun je de klus wellicht beter (eenmalig) uitbesteden aan een freelancer?

Hoe werkt de aansprakelijkheid voor eenmanszaken?

Juridisch gezien wordt er in de eenmanszaak geen onderscheid gemaakt tussen het privé- en zakelijk vermogen. Met andere woorden: als eigenaar van een eenmanszaak ben je dus zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. Dat betekent dat deze kosten op jouw privévermogen kunnen worden verhaald bij een eventueel faillissement. Dat kan een belangrijk risico zijn.

Heb je geen huwelijkse voorwaarden? Dan draait je partner ook op voor jouw zakelijke schulden. Zijn er direct veel financiële risico's? Informeer dan of een bv niet verstandiger is. Lees meer over aansprakelijkheid in onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.

Kies de juiste rechtsvorm

Er zijn nog wat andere factoren die van invloed zijn op de keuze voor een eenmanszaak of een andere rechtsvorm. Denk na over de volgende 3 dingen:

 1. Winst: verwacht je in het eerste jaar al een hoge winst? Vanaf ongeveer € 100.000 - € 200.000 is een bv vaak aantrekkelijker.
 2. Alleen of samen: als je samen met anderen onderneemt, is een bv of vennootschap onder firma (vof) vaak gemakkelijker. Hieronder lees je er meer over.
 3. Niet persoonlijk aansprakelijk: als je liever niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn, kun je ook voor een besloten vennootschap (bv) kiezen.

Besloten vennootschap

Sommige zzp'ers twijfelen of ze in plaats van een eenmanszaak moeten kiezen voor een besloten vennootschap (bv). Het verschil is dat je bij een faillissement als eenmanszaak wél persoonlijk aansprakelijk bent en bij een bv niet. Als startende ondernemer heb je waarschijnlijk meer belastingvoordeel bij een eenmanszaak dan bij een bv. Maar hoe meer winst je maakt (boven de € 100.000 per jaar), hoe interessanter het wordt om een bv op te richten.

Wanneer je in eerste instantie kiest voor een eenmanszaak, kun je deze later omzetten naar een bv.

Vennootschap onder firma (vof)

Je kunt ook kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak.

Toch is er wel een belangrijk verschil: een eenmanszaak heeft één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren. Het is de bedoeling dat alle vennoten iets inbrengen in de onderneming. Vaak is dit een geldbedrag, maar soms ook goederen of arbeidsuren.

Welke belastingen moet ik betalen met mijn eenmanszaak?

Iedereen in Nederland betaalt belasting. Ook als eigenaar van een eenmanszaak ben je verplicht om belasting af te dragen. Je moet in ieder geval rekening houden met de inkomstenbelasting die je betaalt over de gemaakte winst van de onderneming, de bijdrage zorgverzekeringswet én de btw-aangifte.

Inkomstenbelasting

Iedere ondernemer moet er toch aan geloven: de aangifte inkomstenbelasting. Om je een handje te helpen hebben we een stappenplan gemaakt waarmee we je door je allereerste aangifte loodsen.

Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Naast de inkomstenbelasting moet je ook rekening houden met de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage wordt bij werknemers ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen.

Voor 2024 zijn de percentages van de Zvw:

  Bijdrage Zvw die je betaalt: 5,32% (was 5,43% in 2023). Maximumbijdrage-inkomen in 2024 is € 71.624 (was € 66.956 in 2023).

Btw-aangifte eenmanszaak

Vaak krijg je daarnaast te maken met de btw-aangifte. Dit is de belasting die je als ondernemer over je omzet betaalt. Soms hoef je als starter op jaarbasis echter nog maar weinig (of helemaal geen) btw af te dragen.

Kleineondernemersregeling

Verwacht je een maximale omzet van € 20.000 per jaar? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling (KOR), waardoor je minder of zelfs géén btw hoeft af te dragen.

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je je bedrijf aanmelden voor de KOR:

  Je bent ondernemer voor de btw. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent. Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste inrichting. Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar.

Let op: omdat je geen btw meer afdraagt mag je dus ook géén btw aftrekken als je gebruikmaakt van de KOR.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek in 2024

Naast de bovenstaande verplichtingen krijg je als startende ondernemer ook belastingvoordeel. Zo kun je net als andere ondernemers gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. De eerste drie jaar kun je ook profiteren van extra voordeel via de startersaftrek. In 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 3.750. De startersaftrek is een vast bedrag van € 2.123.

De zelfstandigenaftrek is ooit bedacht om de zelfstandige ondernemers een fiscale tegemoetkoming te geven. Hierdoor betaal je dus minder belasting. Jarenlang was deze aftrekpost een vast bedrag van € 7.280 per jaar, maar sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd.

Let op het urencriterium

Om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek moet je wel gezien worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarvoor moet je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf besteden.

Controleer goed of je voor de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien.

Mkb-winstvrijstelling

De derde aftrekpost, waar vrijwel alle ondernemers gebruik van kunnen maken, is de mkb-winstvrijstelling. Met de mkb-winstvrijstelling trek je in 2024 12,7 procent van je winst (na de zelfstandigen- en startersaftrek) af.

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Is de administratie een struikelblok of heb je geen tijd om je hierin te verdiepen? Dan kun je overwegen om de belastingaangifte uit te besteden aan een accountant of boekhouder.

Dat kost natuurlijk wel geld, maar het kan je ook geld opleveren. Je boekhouder weet namelijk van welke aftrekposten en kortingen jij gebruik kunt maken.

Een illustratie van een pinpas, met munten die eruit springen

De Rabo ZZP Rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten.

Veelgestelde vragen