hypotheek onder vast contract

Hypotheek zonder vast contract

Geen vast contract of wisselend inkomen en toch een hypotheek? Dat is in veel gevallen mogelijk bij de Rabobank. Wel zo prettig in een wereld met een groeiend aantal zzp’ers, ondernemers en uitzendkrachten. We helpen je graag op weg.

Hypotheek voor zzp’er en ondernemer

Ook als zzp’er of ondernemer kun je terecht bij de Rabobank voor een hypotheek, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zelfs als je pas één jaar bezig bent. Samen kijken we naar jouw gegevens en bepalen we wat je maximaal kunt lenen. Om te beoordelen of je de hypotheek kunt krijgen, hebben we informatie van je nodig om een Inkomensverklaring ondernemer te kunnen opstellen.

Inkomen als zzp'er of ondernemer

Om een indicatie te krijgen van het bedrag dat je kunt lenen, bereken je jouw constante inkomen als volgt: tel de bedragen van de afgelopen drie jaar bij elkaar op en deel dit totaalbedrag door drie. Het bedrag dat je overhoudt, vul je in als inkomen in onze rekentool. Let op: dit is een benadering van je inkomen. Je daadwerkelijke inkomen wordt later vastgesteld.

Ben je pas één jaar zelfstandig en werk je in een soortgelijke rol? Dan nemen we soms de inkomsten uit loondienst van de twee jaar voor het ondernemerschap mee in de berekening.

Waarom een Inkomensverklaring ondernemer?

Een inkomensverklaring is een verklaring waarin jouw gemiddelde constante inkomen bepaald wordt. Deze inkomensverklaring beschrijft het constante inkomen met bijbehorende cijfers die wij als basis gebruiken voor het berekenen van de maximale hypotheek. Een Inkomensverklaring ondernemer stellen wij op voor zowel hypotheken met als zonder NHG.

Welke informatie hebben wij van je nodig?

Onze adviseurs bespreken met je welke gegevens we precies van je nodig hebben. Afhankelijk van hoe lang je al ondernemer bent, kijken we voor het bepalen van het constante inkomen als volgt naar je bedrijfsresultaten:

Je inkomen stellen we vast op basis van het gemiddelde inkomen over (maximaal) de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Heb je inkomen uit sociale uitkeringen dan worden deze buiten beschouwing gelaten. Verder mag je maximaal één kalenderjaar geen inkomen hebben gehad. Het gemiddelde wordt in dat geval nog steeds over drie jaar berekend.Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde inkomen? Dan geldt het laatste jaar.Tot slot kijken we naar het lopende boekjaar. Het actuele inkomen moet minimaal in lijn zijn met het gemiddelde.
Hoelang is een Inkomensverklaring ondernemer geldig?

Een Inkomensverklaring ondernemer is drie maanden geldig. Binnen deze termijn kunnen wij de verklaring gebruiken voor je hypotheekaanvraag. Na drie maanden kunnen de resultaten van je onderneming verschillen en moet er een nieuwe Inkomensverklaring worden opgesteld.

Start jouw Eerste-huis-gesprek

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Je eerste huis kopen kan een uitdaging zijn als je een tijdelijk contract hebt of een studieschuld. Omdat elke situatie anders is, denken we graag met je mee. Daarom bieden we het Eerste-huis-gesprek aan. Zo weet je binnen 30 minuten wat financieel haalbaar is.

Vraag een Eerste-huis-gesprek aan

Hypotheek met flexibel arbeidscontract

Droomhuis gezien, maar je hebt een tijdelijk contract. Een hypotheek zonder vast contract is vaak mogelijk. Voor jouw hypotheekaanvraag hebben we de volgende gegevens van je nodig:

Tijdelijk contract: inkomen op de werkgeversverklaring met een intentieverklaring of Inkomensverklaring loondienst* als je langer dan twee jaar voor dezelfde werkgever werkt.Flexwerker: inkomen van de afgelopen drie jaar.Startende flexwerker: perspectiefverklaring waarin staat dat je goede toekomstmogelijkheden hebt. Je krijgt deze van je uitzendbureau als je hier minimaal 1 jaar voor werkt.

* Als basis wordt het inkomen uit het UWV verzekeringsbericht gebruikt. Je kan dit inkomen met je DigiD code opvragen. Het inkomen wordt ingevuld in een berekeningstool en leidt tot een inkomen. Een werkgeversverklaring of intentieverklaring is dan niet nodig.

Inkomen bij een flexibel arbeidscontract

Bij een flexibele arbeidsrelatie kan het inkomen schommelen. Daarom kijken we naar het verleden. Wij vragen je onder andere naar de salarisstrook en de jaaropgaven van de afgelopen drie kalenderjaren. Jouw inkomen wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde van de drie voorgaande kalenderjaren. Als dit gemiddelde inkomen hoger is dan het inkomen van het laatste jaar, wordt het laatste jaarinkomen als inkomen gehanteerd.

Flexibele arbeidsrelatie met een perspectiefverklaring

Randstad, Tempo-Team en Yacht verstrekken onder bepaalde voorwaarden een perspectiefverklaring. Zij kijken samen met je naar jouw toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Bij goede mogelijkheden en kansen geven zij zo’n verklaring af. Je moet op dat moment minimaal één jaar aaneengesloten werkervaring hebben. Met de perspectiefverklaring, werkgeversverklaring en salarisstrook kunnen wij je bij de Rabobank vaak verder helpen. Je hoeft in dit geval geen gegevens van de afgelopen 3 jaren aan te leveren.

Goed voorbereid met de beste online oriëntatie

De website flexibelwerkenenwonen.nl helpt je als zzp’er of flexwerker om je hypotheekaanvraag goed voor te bereiden. Heb je je hypotheek berekend? Dan kun je een Rabobank Hypotheekdossier starten. Hier bewaar je de gegevens die je nodig hebt om goed voorbereid met een adviseur in gesprek te gaan. We zijn wederom verkozen tot de beste online oriëntatie op een hypotheek (WUA mei 2019).

Start je dossier

Veelgestelde vragen

Kan ik kopen met studieschuld?

We begrijpen dat je je afvraagt of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld. Die vraag krijgen we ook regelmatig. Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Kortom: het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt.

Lees meer over kopen met studieschuld

Wat als ik niet genoeg hypotheek kan krijgen?

Nu de huizenprijzen stijgen, kan het voor jou een uitdaging zijn om voldoende hypotheek te krijgen voor jouw droomhuis. Heb je een huis op het oog, maar is geld lenen hiervoor een drempel? Er zijn mogelijkheden om met hulp toch dat huis te kunnen kopen.

Lees meer over de mogelijkheden

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Heb je geen vast inkomen of wijzigt jouw inkomen per maand, dan wil je een hypotheek die past bij jouw situatie. Bij de Rabobank kun je kiezen uit een hypotheek met Plusvoorwaarden of Basisvoorwaarden. Welke vorm bij jou past, hangt af van de mogelijkheden en mate van flexibiliteit die je belangrijk vindt. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van een goede keuze voor nu en in de toekomst.

Bekijk alle hypotheekvormen

Wat kost een hypotheek?

Ook als ondernemer of zzp’er krijg je te maken met eenmalige en maandelijkse kosten voor je hypotheek. De eenmalige kosten zijn de advies- en afsluitkosten. Daarnaast betaal je afhankelijk van je hypotheekvorm iedere maand een bedrag aan rente en aflossing.

Lees meer over kosten Bekijk de actuele hypotheekrentes

Hoe wil je verder?

Wij helpen je graag.

Bereken je hypotheek
Maak een afspraak

Handige links

Zelf regelen Contact Chat