Ander huis kopen

Wilt u verhuizen? Voordat u uw oude huis verkocht heeft en de sleutels van uw nieuwe huis heeft, moet u het een en ander regelen. U vindt hier meer informatie over de stappen die u neemt als u een nieuw huis koopt.

Stap 1: ontdek uw financiële mogelijkheden

 • Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven en ga na welke maandlast voor u reëel is.
 • Ga na of u in de toekomst een stijging of daling van uw inkomen verwacht.
 • Beslis of u uw huidige woning eerst wilt verkopen.
 • Maak een persoonlijke hypotheekberekening in het Rabobank Hypotheekdossier.

Eerst kopen of eerst verkopen?


Beide opties hebben zowel voordelen als nadelen. U loopt bijvoorbeeld meer risico als u eerst een ander huis koopt. Daar staat tegenover dat u snel kunt verhuizen als u uw huidige woning verkoopt.
 

Uw hypotheek meenemen


U kunt in sommige gevallen uw huidige rentecontract en hypotheekvorm meenemen naar uw nieuwe huis. Dit is handig als u bijvoorbeeld uw hypotheekvorm wilt behouden.
 

Als u een restschuld verwacht

Als uw hypotheek hoger is dan de marktwaarde van uw huis, kunt u te maken krijgen met een restschuld. Dit is het deel van de hypotheek dat u niet kunt aflossen na de verkoop van uw woning. Een restschuld bepaalt mede voor welk bedrag u een nieuw huis kunt kopen.

Meer lezen over wat u kunt doen bij een restschuld

Rabobank hypotheekdossier

Wat kunt u lenen? In het Hypotheekdossier rekent u onder andere met de koopprijs van uw nieuwe huis, uw inkomen, spaargeld, schulden en eventuele verbouwplannen. U kunt hypotheekvormen en rentevaste perioden vergelijken. En u kunt de verkoopprijs van uw huidige woning in de berekening meenemen. U ontvangt direct een oriëntatierapport.

U kunt het Hypotheekdossier zelf online invullen. Heeft u liever persoonlijk contact, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend, gratis oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Stap 2: uw hypotheek regelen

Heeft u uw droomhuis gevonden en is het voorlopige koopcontract getekend? Wij zijn u graag van dienst met deskundig hypotheekadvies. Hiervoor brengen we advieskosten in rekening. De hypotheekadviseur kijkt samen met u naar uw specifieke situatie en helpt u bij het nemen van beslissingen. We bespreken onder andere:

 • hypotheekvormen, rentecontract (rentevaste periode) en maandlasten
 • hoe uw hypotheek betaalbaar blijft, ook bij pensionering
 • welke risico’s u loopt bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden
 • de invloed van veranderingen in uw persoonlijke situatie (trouwen, samenwonen, scheiden, erfenis, gezinsuitbreiding, minder werken)
 • de gevolgen voor uw woonverzekeringen
 • of u uw huidige hypotheek kunt meenemen
 • of u uw nieuwe hypotheek kunt meenemen, als u wellicht nog eens gaat verhuizen

Onze adviezen en uw keuzes krijgt u op papier mee naar huis. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen. Hierna kunt u aangeven of wij een offerte voor u mogen opmaken. Wij hebben hiervoor een taxatierapport nodig van het huis. Hierin staat de marktwaarde vermeld. Een makelaar kan zo'n rapport voor u opstellen. Informeer vooraf bij de makelaar naar de kosten van de taxatie.

Meer lezen over hypotheekadvies

Stap 3: uw hypotheek afsluiten

U heeft de hypotheekofferte binnen een paar dagen na het adviesgesprek in huis. Als u akkoord gaat, stuurt u de offerte ondertekend terug. Daarna kunt u een notaris regelen. Als uw notaris bekend is, zullen wij hem informeren over de overdracht.

Stap 4: overdracht via de notaris

De notaris stelt de hypotheekakte en transportakte op. Met de hypotheekakte wordt de hypotheek geregeld, de transportakte regelt de overdracht van het huis. U krijgt de conceptakten meestal van tevoren thuisgestuurd.

Uw adviseur van de Rabobank begeleidt u totdat de hypotheekakte is ondertekend bij de notaris. Maar ook daarna blijven we met u in contact om uw hypotheek up to date te houden.

Stap voor stap een huis kopen

Wat kunt u verwachten als u een huis gaat kopen? Wanneer kunt u een bod uitbrengen, op welk moment gaat u een hypotheek regelen? Wij hebben alles voor u op een rij gezet.

Lees meer over het kopen van een huis

Meer informatie over een huis kopen

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Rentekorting met de Rabo GroenHypotheek voor duurzame nieuwbouw

Veelbesproken actuele onderwerpen over hypotheken op Bankenoverhypotheken.nl

Veranderingen in de hypotheekregels 2018

Contact

Rabobank