Esmée Noëlle van Rijn

Hoe kom ik als starter aan mijn eerste koopwoning?

Starters hebben het niet makkelijk op de woningmarkt. Zeker niet als je ook nog in Amsterdam wilt gaan wonen. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden. Dat ontdekten de 28-jarige Esmée Noëlle van Rijn en haar vriend Friso. Zij hebben net hun eerste appartement gekocht in Amsterdam-West. De Rabobank stelde Esmée vijf vragen:

1. Waarom hebben jullie besloten om te kopen?

"Een tijd terug sprak ik met een pensioenadviseur. Hij vertelde dat een huis kopen de beste investering is voor later. En aangezien ik van een generatie ben die maar moet afwachten wat er straks nog over is, leek het ons verstandig om te kopen. Verder speelden de huidige lage hypotheekrentes mee en het was een manier om meer ruimte te krijgen. Nu hebben we een extra kamer, voor als we straks bijvoorbeeld aan kinderen willen beginnen.”

2. Hoe hebben jullie gezocht naar een passende woning?

“We hebben ons ingeschreven bij nieuwbouwprojecten in en rondom Amsterdam, maar we werden tot 8 keer uitgeloot. Toen we ook naar bestaande panden keken, kwamen we dit appartement tegen. In eerste instantie hadden we er niet veel van verwacht, maar tijdens de bezichtiging werden we allebei meteen verliefd. Wat ons betreft heeft het dus zeker zin om te bezichtigen als je op voorhand twijfelt.”

3. Hoe zijn jullie tot een goed bod gekomen?

“We wisten dat onder de vraagprijs bieden in Amsterdam geen zin heeft. Maar we hadden ook geen idee wat dan wel een goed bod zou zijn. Rabobankadviseur Fernon gaf ons de tip om bij het kadaster op te vragen voor welke prijzen andere woningen in de buurt zijn verkocht. Zo konden we een goed bod doen, zonder teveel te bieden.”

5. Heb je nog tips voor starters op de woningmarkt?

“Bespreek van tevoren samen wat je wilt. Mijn vriend wilde liever bestaande bouw, terwijl ik nieuwbouw wel zag zitten. Ik ben daarnaast aan de slag gegaan met het maken van ‘mood boards’. Deze hebben geholpen toen we voor het eerst door onze nieuwe woning liepen. We konden direct visualiseren hoe het zou kunnen worden. Dat heeft ertoe geleid dat we zeker wisten dat we hier wilden gaan wonen!”

Wat is jouw woonwens?

Of het nu gaat om een pand waar veel aan moet gebeuren of een appartement in het centrum. Wij staan klaar om je te helpen met jouw woonwensen. Kom naar een Rabobank bij jou in de buurt. Bekijk de inloopmomenten of maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Vind een locatie Maak een berekening